TJENESTER


Sørlandsparken Osteopati & Fysioterapi tilbyr en rekke forskjellige tjenester/hjelp/behandlinger. Her kan du lese litt om de forskjellige tilbudene v¨åre her.

Osteopati

Osteopati er et dyptgående fag innenfor manuell medisin. Osteopatene på SPOF er utdannet ved Norges Helsehøyskole (NHCK) og Nordisk Akademi for Osteopati (NAO).

Som osteopat jobber man eksklusivt for å finne årsaken til at smerte og ubehag har oppstått i kroppen. For å kartlegge dette gjør man en grundig undersøkelse. Etter undersøkelsen vil osteopaten starte behandling med formål om å oppnå rask bedring. Behandlingen består i korte trekk av skånsomme manuelle leddmanipulasjoner, muskel og bindevevsteknikker, samt enkle råd for å bedre tilstanden. En osteopat anvender kun hender under behandling.

Fysioterapi

Fysioterapi er et sterkt tradisjonsrikt fag innen behandling av muskel og skjelettplager. 

Utdanningen er fireårig av typen bachelorgrad med et år turnustjeneste. Som fysioterapeut behandler man kroppen i hovedsak gjennom bruk av manuelle teknikker og trening. Behandlingen er tilpasset den enkelte og de plagene man har. 

Fysioterapeutene ved SPOF har også videreutdanning innen blant annet kvinnehelse, slyngebehandling, nålebehandling, idrettsskader, barnefysioterapi og aktiv A.

Ultralyd

Ultralyd brukes diagnostisk til å undersøke muskel og skjelettsystemet i kroppen vår. De siste tiårene har det vært en enorm teknologisk utvikling innen dette feltet. Vi på SPOF har fulgt denne utviklingen og tilbyr denne tjenesten som et ledd i en kvalitetssikret undersøkelse.

Ultralydapparatet gjenskaper bilder av kroppens sener, leddbånd, muskler og ledd. Disse bildene tolkes av fagkyndig for å kartlegge eventuelle skader. Ultralyd er velegnet til bl.a. undersøkelse av senebetennelser, muskelskader, leddbåndskader og slimposebetennelser. Bildene kan også si noe om potensielle leddskader som kan gi videre indikasjon for annen bildediagnostikk. Spør oss gjerne om det kan være aktuelt med en ultralydundersøkelse av din skade.

Kvinnehelse

Hos oss har vi fokus på kvinnehelse i ulike stadier av livet. Kvinnekroppen er stadig i endring. Fra puberteten til svangerskap og overgangsalder. Vi har økt fokus på og kunnskap knyttet til underlivssmerter, svangerskap, etter fødsel, inkontinens og prolapser i underlivet.

Underlivssmerter:

Det er mange ulike årsaker og diagnoser som kan gi smerter i underlivet. Det kan være smertetilstander knyttet til bekken/bekkenbunn (vulvodyni, vaginisme), infeksjoner (sopp, bakterier og virus), hudsykdommer, prolaps av bekkeorganer og smerter under/etter en graviditet. Opplever du smerter i underlivet er det alltid lurt å ta en gynekologisk undersøkelse i forkant av behandlingsstart. Det er viktig å utelukke at smertene trenger medisinsk behandling.

Det vi jobber med i klinikk er muskel- og skjelettrelaterte plager.

1. Vulvodyni

Vulvodyni er smerter knyttet til vulva, vårt ytre kjønnsorgan. Vulvodyni kan oppstå i alle aldre, med vi ser en økt forekomst hos unge kvinner. Pasientene beskriver ofte smerter rundt skjedeåpningen, men kan også være større deler av vulva. Smertene oppleves ofte som brennende/sviende/stikkende. Så mange som 10-15% av alle kvinner vil i løpet av livet opplever smerter knyttet til underlivet. Det er mange!

Vulvodyni deles opp i generalisert og lokalisert vulvodyni ut i fra hvor smertene sitter. Videre skiller vi mellom provosert og ikke-provosert type. Den vanligste typen er lokalisert provosert vulvodyni.

Pasientene opplever ofte smerter i forbindelse med:

  • Samleie (generelt, penetrering, underveis, etterpå)
  • Innføring av tampong
  • Berøring
  • Bruk av trange bukser, stringtruse og annen bekledning som kommer i kontakt med underlivet.
  • Langvarig sitting

Bakgrunnen og årsaken bak smertene er ikke klarlagt, men er mest sannsynlig sammensatte. Det sees hos noen peSmertene er ofte assosiert med smerter ande steder i kroppen.

2. Vaginisme

Vaginisme er tilbakevendende eller kroniske ufrivillige sammentrekninger av bekkenbunnen. Pasienten vil ha en økt spenning i bekkenbunnsmuskulaturen. Vi skiller mellom smerte som har vært der fra første bruk av tampong/samleie og lignende(primær), til smerter som har oppstått ved et senere tidspunkt(sekundær). Mange av smertetilstandene går over i hverandre og kan være vanskelig å differensiere. 

Vi gjør vårt beste for å stille riktig diagnose og gi deg den hjelpen du trenger. Hos oss blir du sett og dine utfordringer blir tatt på alvor.

Hva kan du forvente når du kommer på en konsultasjon hos oss med smerter i bekkenbunnen?

  1. Anamnese/sykehistorie:
    Første besøk vil bestå av en samtale hvor vi ønsker å kartlegge dine plager, din bakgrunn og din livssituasjon.
  2. Undersøkelse
    Undersøkelsen vil foregå i undertøy. Det vil bli gjort en undersøkelse av hele kroppen, ikke bare bekkenbunnen. Undersøkelse/behandlingen av bekkenbunnen vil i første omgang være en utvendig palpasjon. Internt vurdering/behandling kan være aktuelt ved enkelte problemstillinger og dersom pasienter samtykker til det.
  3. Behandling
    Behandlingen tar utgangspunktet i funnene fra undersøkelsen. Det vil i de aller fleste tilfellene være aktuelt å jobbe med flere kroppsregioner i tillegg til bekkenbunnen. Områder vi ofte jobber med en nakke, kjeve, mellomgulvet og bekkenet.
  4. Råd, øvelser og veiledning

Idrettsskader

Idrettsskader er en eget felt innen fysioterapi og osteopati. SPOF har terapeuter med bred erfaring og kunnskap innen dette feltet. Klinikken har også terapeut tilknyttet Idrettens Helsesenter og Olympiatoppen Sør.

Som idrettsfysioterapeut har man spesielt god kunnskap om undersøkelse og behandling av idrettsskader. For å etterstrebe god behandling av idrettsutøvere samarbeider fysioterapeuten tett med utøverens trenere og annet helsepersonell.

Aktiv A

Aktiv A (Aktiv med Artrose) er et program hvor hensikten er å innføre internasjonale retningslinjer for behandling av artrose i klinisk fysioterapipraksis. Disse retningslinjene vektlegger informasjon, trening og råd om vektkontroll. Målet er at alle artrosepasienter i Norge skal bli tilbudt denne kunnskapsbaserte behandlingen tidlig i sykdomsforløpet.

Deltagelse i artroseprogrammet innebærer at du først skal være med på pasientundervisning der fysioterapeut som har deltatt på utdanningsprogrammet i Aktiv A vil gi deg bedre innsikt i din artrosesykdom, behandlingen og hva du selv kan gjøre for å bedre dine symptomer og plager.

Deretter vil du gjennomgå et 8-12ukers individuelt tilpasset treningsprogram med trening to ganger i uken som du i samråd med din fysioterapeut kan velge å gjøre individuelt eller i gruppe.

For å være med i programmet må du avgi elektronisk samtykke via ID-porten (BankID). Dette vil generere spørreskjemaer som blir sendt til deg umiddelbart og etter 3, 12 og 24 mnd. Spørsmålene vil handle om deg og din artrosesykdom, dine daglige aktiviteter og treningsvaner. I tillegg skal du før oppstart og etter 3 mnd gjennomføre noen fysiske tester sammen med din fysioterapeut.

Prosjektet er forankret i Avdeling for Forskning og Utvikling under Ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus.

Barnefysioterapi

Barnefysioterapeuten har spesialkompetanse i arbeid med barn og unge i alderen 0–18 år. Fysioterapeuten arbeider med å fremme utvikling og god helse hos barn og unge. Målet er at barn og unge, uavhengig av forutsetninger, skal oppleve bevegelsesglede, trivsel og mestring i hverdagen.

Ved sykdom eller skade gjør fysioterapeuten en grundig undersøkelse som gir et bilde av barnets ressurser, funksjonsnivå, utviklingsnivå og interesser. Dette gjøres i samarbeid med barnet selv, barnets omsorgspersoner og andre fagpersoner. Dersom det er behov for oppfølging, vurderer fysioterapeuten hva som er egnet og nødvendig stimulering eller trening. Det kan også være behov for andre helsefremmende tiltak, eller tilrettelegging i hjemmet, barnehagen eller på skolen.

For barn under 16 år er undersøkelse og behandling, inkl. transport med pasientreiser, dekket av HELFO da barnefysioterapeuten har driftsavtale med kommunen. De over 16 år betaler kun en offentlig fastsatt egenandel som inngår i frikortordningen. Du kan ta direkte kontakt med fysioterapeuten og trenger ikke henvisning fra lege.